Wednesday, August 25, 2010

Legume bio - in apropierea Bucurestiului



  Cautand cu disperare prin nemarginitul  "internet" o solutie avantajoasa pentru produsele bio (organice), in special  in aria legumelor am gasit cu uimire o familie interesata de cultivarea acestor produse. Nu am stat prea mult pe ganduri, alternativele mele erau de a cumpara dintr-un magazin bio din Bucuresti - de unde oricum totdeauna am avut retineri , in plus produsele nefiind mereu proaspete .. si de a astepta sa mai facem drumuri la tara, unde oricum nu aveam o mare varietate.

Am sunat, am aflat, si am avut marea bucurie sa ne culegem legumele cat vedeam cu ochii. Amabilitatea si dragostea pentru aceasta activitate a proprietarului Dumbrava Marin au fost totodata de admirat, cu cat drag putea sa vorbeasca despre propriile plantute. 

A fost o zi foarte placuta in care familia Dumbrava ne-a explicat, ne-a aratat si ne-a incantat cu o asa comoara.
Eu incurajez din tot sufletul cultivarea ecologica atat pentru sanatatea omului cat si implicit a mediului. Toata lumea care investeste in aceasta activitate - agricultura, ar trebui sa-si puna aceasta problema.

  L-am rugat prin e-mail sa-mi scrie un mesaj despre povestea acestei microferma, insotit de cateva poze pentru orice alti viitori doritori de lgeume proaspete, bio .

 Mai multe detalii legate de preturi si produsele disponibile :


Tel contact: 0724543869, 0726000363.



Email : dumbravamarin@yahoo.com
http://www.wix.com/mistify/Biodumbrava


"Microferma este situata la 15km de Bucuresti, in spatele zonei comerciale Militari - pe traseul str. Uverturii - com. Rosu - com. Dragomiresti - sat. Bacu - com. Joita, sau Carrfour Militari - Linia de centura - com. Dragomiresti - sat. Bacu - com. Joita.

Totul a inceput acum patru ani din pasiune, cultivand o suprafata redusa, necesara consumului familial. Constatand ca in zona in care se afla microferma nu se desfasoara activitati agricole, am decis sa ne dezvoltam activitatea de cultivare in sistem ecologic.
 In primii trei ani surplusul obtinut l-am oferit prietenilor de familie. Acestia au apreciat foarte mult gustul si faptul ca produsele erau naturale si sanatoase. Satisfactia lor ne-a determinat sa dezvoltam aceasta activitate de cultivare in sistem ecologic luand astfel nastere microferma Biodumbrava. La inceputul anului 2010 am incheiat un contract cu un organism de certificare ecologica. In prezent acest contract este in derulare, conform legislatiei in vigoare. In cadrul microfermei nu se stropeste si nici linga aceasta nu s-a stropit cu insecticide sau pesticide. Tratamentele pe care le facem sunt din extract de plante (macerate), plante pe care le cultivam sau care traiesc in zona si care nu sunt stropite cu pesticide. Datorita acestor lucruri cu timpul s-a format un microclimat natural unde traiesc nestingherite o serie intreaga de vietuitoare cum ar fi: soparle, broaste, soareci, arici, iepuri de camp, porumbei salbatici, prepelite etc. Admirand acest microclimat aproape ca uitam oboseala acumulata zilnic din lupta cu buruienile, dar nimic nu este mai frumos decat sa cresti o plantuta plecand de la o gamalie de samanta, sa o vezi cum creste, cum infloreste si cum isi dezvolta fructul, oferindu-se pentru consum. 
Ne dorim ca legumele crescute in acest microclimat sa fie consumate si apreciate de cat mai multe persoane in speranta ca vor redescoperi gustul natural din copilarie."


















Deserturi cat mai sanatoase

 Mi se pare incredibil de greu sa incropesti ingrediente fara continut ridicat de zaharuri intr-o prajitura delicioasa daca vrei sa pastrezi ideea de nepreparat termic .

1. Pe de o parte pentru a respecta combinarea corecta a alimentelor in cadrul digestiei, deserturile crude (si chiar cele gatite) nu pot exista sub forma nuci, seminte + fructe deoarece fructele se digera mult mai repede decat nucile ceea ce va ingreuna cu mult digestia, pentru un gust minunat este posibil dar nu si pentru protejarea organismului.

2. Daca iti doresti sa aduci o restrictie cat mai mare in zona zaharurilor (chiar si a celor naturale provenite din fructe, miere) pentru evitarea proliferarii celulelor canceroase, sau in tratarea candidelor, din start elimini fructele si mierea.

3. Siropul de artar este tratat termic, la fel si cel de agave - care in plus am inteles ca este pro inflamatiilor (o sa caut niste surse mai exacte).
Mai multe detalii :  http://www.living-foods.com/articles/agave.html
Pareri despre indulcitori http://www.romaniaraw.ro/nectarul-de-agave-crud-sirop-de-artar-crud-miere-t53.html


4. Ne ramane stevia, vanilia (iar mai nou testez combinatii cu morcov si sfecla in speranta ca nu au o cantitate f concentrata de zaharuri) .


In concluzie ... un calvar daca vrei sa-ti faci o prajiturica gustoasa si perfect acceptata de corp .
Pentru cei care nu vor sa aiba restrictii "zaharoase" cea mai buna "prajitura" lasata pe pamant este fructul intreg, obtinut din culturi bio..

Toate acestea fiind spuse, voi incerca sa adun din auzite si incercate retetele "cheie".

I. Negrese : 
- > mostra din cadrul cursului de gatit al Renatei, bucatareasa la Institutul Hippocrate / Florida. 

Ingrediente :
Compozitie : - 2 C (cani) 1/2 nuci (inmuiate aprox. 8 h, apoi deshidratate, uscate pentru un gust mai bun)
                   - 3-4 L. (linguri) pudra de roscove (carob) ;
                   - 1 L. vanilie (sau dupa gust / vanilia aduce un plus gustului dulce)
                   - 1/2 capac de extract de stevie (*) ;
                   - 1 L. de apa
(*) este vorba de planta stevia rebaudiana (mai multe detalii : http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia)

Preparare : nucile se maruntesc in robotul de bucatarie, dupa care se adauga restul ingredientelor. Rezultatul ar trebui sa arate cam asa :

Topping : Vanilla Dream  : - 2 L. vanilie
                                             - 1 /2 capac extract stevie
                                             - 2 C. (cani) nuci de cedru / sau macademia (inmuiate)
                                             - 1 C. apa (sau chiar mai putin)  / sau apa de nuca de cocos
                                             - 4 L. unt de nuca de cocos (****eu am pus ulei cand n-am avut)
                                             - 1 L. lecitina
Ingredientele de proceseaza la blender , compozitia rezultata se baga la frigider pentru 4 ore.

**** O alternativa la untul de nuca de cocos ar mai fi folosirea algelor agar-agar : 2 L. dizolvate in 1 C. de apa fiarta.

Rezultatul final : 

Mie mi au placut foarte mult, am ramas surprinsa ca poate exista ceva atat de bun , indulcit doar cu stevie si vanilie. Cand am ajuns acasa, am incercat si eu reteta si rezultatele au fost aceleasi desi nu am avut nici unt de cocos nici lecitina.
Multumirile i le acordam Renatei pentru minunatul curs tinut cu drag in prorpia casa. :)

Friday, August 6, 2010

Masa “á la” Hippocrates Health Institute




“O parte integrala a succesului acestui program de 3 saptamani se datoreaza modului in care preparam mancarea. Esentialul este sa pastram fortele bioactive prezente in vegetalele , fructele, nucile, semintele, cerealele si legumele crude, vii. Dieta de la Hippocrate consta in 80% crud, 20% gatit pentru a-ti usura tranzitia de la gatit la crud. 100% crud este recomandat pentru cei care incearca sa-si resolve anumite probleme de sanatate”
Cateva sugestii pentru a iti asigura beneficii maxime din fiecare masa hranitoare (din ceea ce continea bufetul de la Institutul Hippocrate):
1.
- Plantutele verzi (provenite prin incoltire , vlastari = “sprouts”) ar trebui sa fie principalul fel in farfuria ta pentru ca ele sunt cele mai bogate nutritional. Spre exemplu, vlastarii de floarea soarelui reprezinta o protein complete. Contin toti amino acizii de care are nevoie corpul tau. Plantutele de hrisca si de mazare sulce vin imediat dupa fl.soarelui cand vine vorba de nutritive totala. Pe langa acestia mai poti folosii lastarii crescuti fara pamant de : trifoi, schinduf, mung, broccoli, ridiche
- Cand iti umplii farfuria, vlastarii sa fie in central farfuriei.
2. Boabele incoltite contin mai multe fibre, astfel ca se recomanda doar una sau 2 linguri pline la fiecare masa ; insa poti manca si mai multe daca doresti ..
3. Diferite vegetale organice sau diferite preparate (combinatii) care respecta combinarea mancarurilor.
4. Ia o lingura de varza murata la fiecare masa. Contine enzyme digestive importante si probiotice, care reprezinta bacteria “prietenoase” care ajuta la ridicarea sistemului imunitar. Varza murata se facea acolo la Institut, fara sare sau otet, doar varza fermentata (o sa revin cu un post cu procedura exacta)
5. Nu se foloseste sare sau otet. Nu se gaseau nici la buffet nici in preparatele din bucatarie. Ca inlocuitori se foloseau algele marine (kelp, dulse). Sunt cele mai bune surse de minerale si ajuta la eliminarea toxinelor si a radiatiilor din corp. A se folosi la fiecare masa pentru a beneficia de aceste beneficii. Se foloseste suc de lamaia sau lamiae verde in loc de otet pentru ca acesta impiedica sau incetineste digestia.
6. Mancarea cruda contine foarte multa apa, aprox. 75-85%, astfel ca este multa umezeala in mancare pentru procesul digestive. Se recomanda a nu se bea apa sau suc cu 15-30 min. inainte de orice masa, in timpul mesei si la cel putin 1 ora si jumatate dupa masa. Apa dilueaza sucurile digestive care sunt secretate in stomac si in intestine. Daca bei apa in timpul mesei, o parte din mancare va ramane nedigerata, astfel ca te va priva de la important nutrient. Corpul tau va incerca sa remedieze deprivarea secretand mai mult acid hidroclorhidric care duce la arsuri si in sfarsit , chair la ulcer din cauza excesului de aciditate din tractul digestive.
7. Micul de jun (engl. “break” + “fast”) era servit pentru majoritatea celor veniti la Institut la ora 9 AM . Acesta consta in suc verde facut din castravete, astfel ca ii oferea corpului mai mult timp pentru curatare. Se recomanda totodata un shot de 50ml de suc de grau verde (“the BEST way to start your day and “break-a-fast” ”). Cei cu anumite problem primeau cereal crude (precum hrisca inmuiata si dehidratata) sau gatite.
8. In cursul unei saptamani se prepara ca mancare :
- 2 zile pe sapt. : mancare gatita (duminica si vinerea seara : eu am intalnit mancare de fasole sau un fel de foaie tortilla).
- 2 zile /sapt. Zi de avocado (luni, duminica)
- 2 zile/sapt. Zi de nuci si seminte (marti si vineri)
- 2 zile/ sapt. Zi de carbohidrati-amidonoase incoltite (joi, duminica)
- miercuri : post cu sucuri , iar seara supa cruda .
Exemple de posibilitati supe gatite si crude :
- Supa din dovleac-unt de nuci
- Supa cruda gumbo-cu vegetale (tocanita cred)
- Supa crema de broccoli
- Supa verde
- Supa de pepene
- Supa de conopida + curry
- Supa crema de asparagus
- Gazpacho crud
- Supa cruda Nikolai
- Supa de mazare despicata
- Supa de fasole Tuscan
Zi de avocado :
- Guacamole
- Salata cu Frunze si avocado
- Burrito/tacos si cereal incoltie cu avocado
- Avocado umpluti
- Avocado salsa
- Avocado nori rolls
Ziua de nuci/seminte :
- Pate de nuci
- Pad Thai Noodle (paste)
- Salata greceasca cu branza din seminte
- Tacos cu nuci
- “Nut meat loaf “ (delicios)
- Pizza cruda
Alte posibilitati ca “entree”
- Vegetale cu susan Julienne
- Hummus
- Salata Caesar
- Asparagus cu sos olandez
- Ciuperci marinate
- Cartof dulce si kale
- Salata oriental
- Jambalaya vegetala
- Salata de vegetale radacinoase
- Vegetale dehidratate Ha-Bobs
- Rucola si nuci pecan
- Mix de Frunze, ardei si porumb
- Quinoa incoltita – tabouli
- Curry si mix de vegetale
- Pesto-vegetale
Sosuri:
- Pesto
- Tahini din ardei rosii
- Avocado crema + ierburi
- Ardei galben dressing
- Crema italieneasca
- Ierburi frantuzesti
- tarhon crema
- pastarnac + ardei rosu
- nuci de cedru
- ardei rosu si marar
- lamiae si ulei de masline
Altele : - varza murata Hippocrate
- ardei rosii
- dulse (alge de mare rosii)
- salata verde
- sprouts –mix
- porumb pe cocean
- masline negre
- castraveti
ceapa / ceapa verde                                    
2. 3.                                               
44.5.

8. 



-

Am incercat sa le asezez omeneste si in ordinea in care era asezata mancarea  - conta pentru ca mancarea respectiva trebuia sa predomine in farfurie, insa functiile blogului nu prea m-au ascultat astazi, o sa incerc sa le mai asez .

** Nr. 3 era un mini bar separat cu codimente, soia fermentata : Braggs, Nama Shoya ; alge pudra : kelp si dulse ; pudra de usturoi cu alge ; usturoi crud ; scortisoara ; ardei iute - cayenne s.a

Gradina mea mobila .. :)

In masina (impachetate) :




De cand am inceput sa-mi cresc plantutele in casa am intampinat dificultati atunci cand venea vorba sa plec. Din fericire si mama mea se ocupa de "plantatia noastra" insa daca plecam amandoua ... ne putem bucura doar de recolta iar celelalte mor sau fac mucegai sau multe musculite etc.
Asa ca ne-am decisa sa o purtam cu noi. Am experimentat prima data cand am plecat la tara si totul a fost minunat. Graul cel putin s-a simtit ff bine, a primit mult mai multa clorofila stand in curte cu aerul mai bine circulat.

Ultima excursie a fost la o pensiune .. cu plantele dupa mine . Expun cateva poze sa vedeti ce frumoase si mandre stateau pe terasa.


Am folosit atat pentru sucul de grau , cat si pentru sucul verde storcatorul melcat manual de la Healthy Juicer. Mie mi se pare foarte bun, este usor de luat in calatorii. Acum cand am si storcatorul Power Juicer pot spune ca cel de la Healthy Juicer scoate mai mult suc de grau , insa la sucul verde iese prea multa spuma. Avantaje si dezavantaje, insa pentru calatorii este genial .

Am avut cu mine plantele crescute de cateva zile, cat si graunte la incoltit pe care le-am plantat acolo. Nu mi s-a parut foarte greu, la inceput pana ne-am acomodat. Norocul a fost ca aveam terasa spatioasa, nu incurcam pe nimeni.
Frumosul meu :)

Sanatatea colonului

Sanatatea colonului cheia sanatatii debordante
(dupa Norman Walker si V. E. Irons) ; traducere cu ajutorul Alinei Roata (multumesc :) )
Cum ar putea o persoana rezonabila sa creada ca un medicament, o vitamina, un supliment de vitamine si minerale sau chiar un produs concentrat din alimente naturale luat ca supliment poate sa combata afectiunile produse prin neglijarea colonului, asa cum se vede in fig 2 si 3 (vezi poza) Vanzarea oricarui produs sub pretextul ca ajuta sa inlature asemenea afectiuni este doar un mod de a produce bani.
Anii de deteriorare crescanda, ca in fig 2 si 3 nu sunt chiar atit de usor sau rapid de reparat, iar persoana care ar avea o situatie asemanatoare trebuie intii sa inteleaga cu ce probleme se confrunta. Odata ce persoana realizeaza care e problema stee mult mai receptiva sa urmeze un sfat bazat pe argumente logice.
Nu exista niciun tratament usor sau rapid pentru asemenea situatii/afectiuni, iar experienta noastra impune curatarea colonului ca prim pas.
Apoi corpului ii este necesar material atat de constructie, cat si nutritiv, astfel incat sangele, cu ajutorul unui program strict de exercitii, sa poata incetul cu incetul reconstrui cat de cat miscarea peristaltica naturala.
Timpul, rabdarea si increderea in legile naturii sunt absolut necesare persoanei care doreste sa se insanatoseasca si sa scape de viitoare complicatii .


Figura 1 : colon sanatos .


Figura 2 : Colon anormal femeie, 36 de ani
Pacienta a fost un consumator obisnuit de carne si amidon. Colonul din imagine este mai mult sau mai putin caracteristic consumatorilor de mincaruri divers procesate (gatite), cu un continut mediu de carne si amidon.
De la stinga-jos la dreapta-jos fig 2:
viermi lati
sinus
probleme de vedere
indigestie
ficat marit
probleme cu inima
tensiune mica/scazuta
probleme cu stomacul
afectiuni ale: pancreasului, glandei suprarenale, rinichilor
probleme grave cu vezica urinara
rect
Figura 3 : Colon distorsionat sever
Pacienta ale carei radiografii sunt redate aici credea ca colonul ei este sanatos si ca nu era constipata, intrucat avea 3 scaune normale aproape zilnic.
In realitate, acest colon este intr-o stare severa de sanatate: luati aminte la depunerile solide din sectiune in care colonul asendent a fost taiat, expunand doar o gaura mica in mijlocul unui perete negru, compact.... acumularea a mai mult de 20 de ani de materii fecale!!!! Acesta este rezultatul consumului de mancare gatita si in special amidon: paine, cereale, prajituri, etc.
Aceasta diagrama este reprezentarea unui colon care nu este normal, sanatos sau functional.
Fig 3:
apendice
spre intestinul subtire
colonul ascendent sectionat aici pentru a expune orificiul ingust, aflat in centrul incrustrarilor de materii fecale vechi de mai bine de 20 de ani!!
rect


“Dintre cele 22000 de operatii pe care le-am efectuat personal, in nici una n-am intilnit un colon 100% normal, iar dintre cele 100000 efectuate sub patronajul meu doar 6% prezentau un colon normal”

Harvey Kellogg, MD (medic), Battle Creek, Michigan


“Faptul ca, constipatia cronica este prezenta la anumiti indivizi ca o conditie aproape permanenta, fara ca aparent sa cauzeze imbolnaviri se datoreaza in intregime ficatului si actiunii lui protectoare. Este doar o confirmare a faptului ca unii indivizi poseda un cecum si colon de bou, dar ficat de porc, capabil sa produca orice cantitate de dezintoxicare.”

William Hunter, MD, Londra, Anglia

"ELIMINAREA CORECTA PENTRU O SANATATE VIBRANTA"

sursa : Life Change Program (Hippocrates Health Institute)

Cu multumiri Alinei Roata pentru traducere .

1. Eliminarea intestinala este prioritatea nr. 1 :

a) stai pe vine, ca postura in timpul eliminarii (foloseste Life Step daca e necesar)
b) lasa-te pe vine (ghemuit), ca exercitiu fizic
c) raspunde chemarii naturii: incearca sa ai un scaun dupa fiecare masa
d) fa exercitii abdominale si mentine o postura corecta zilnic
e) stimuleaza cu atentie reflexele lenese ale intestinelor
f) consuma acidophilus (bacterii care ajuta digestia / probiotice) zilnic: varza murata, iaurt din seminte, pudra de acidophilus
g) dieta zilnica trebuie sa includa hrana indigesta (care stimuleaza peristaltismul = miscarea intestinelor) si fibre: vegetale, cereale integrale si fructe – fructele sunt acceptate doar atunci cind nu sunt interzise din cauza anumitor afectiuni: precum Candida sau cancer .


2. Amplifica capacitatea de eliminare ale celorlalte 3 organe :
a) plaminii: respiratie adinca, exercitii aerobice, tinuta corecta (postura)
b) pielea: perie-ti pielea zilnic; poarta doar imbracaminte din bumbac sau fibre naturale
c) rinichii: bea suficienta apa (6-8 pahare) intre mese (½ ora inainte si 2 ore dupa masa)


2. Elimina obiceiurile alimentare proaste

a) redu proportia alimentelor acide din dieta: mincaruri vegane gatite (preparate termic). Dieta trebuie sa fie 80% alcalina (germeni incoltiti cruzi, vegetale, etc.)
b) elimina: consumul de griu, lapte, produse lactate, carnuri, si zahar (dulciuri). Consumul exagerat al acestora este principala cauza a alergiilor.
c) minimalizeaza, sau si mai bine, elimina: mincatul in exces, mai ales seara – ridica-te de la masa putin flamind.
d) elimina din alimentatie preparatele, semipreparatele, mincarurle gatite si toate alimentele modificate chimic, cum ar fi grasimile hidrogenate (margarina si inlocuitorii de unt)
e) evita combinatiile alimentare gresite (vezi combinarea alimentelor)

3. Accentueaza ce este bine pentru sanatate :
a) mesteca indelung mancarea; mananca fara graba
b) maninca mancaruri organice (din culturi bio, ecologice), vii, vegane, integrale si neprocesate
c) zilnic fa exercitii aerobice, in special plimbari si inot
d) incurajeaza gindirea pozitiva si inconjoara-te de prieteni pozitivi
e) culca-te cind esti obosit. Stabileste un program de odihna regulat.
f) consuma urmatoarle super alimente (super-foods) : mei, pasta de susan (tahini), alge marine, seminte de chia, alge albastru-verzui (spirulina), alge chlorella (alge unicelulare verzi), polen de albine si usturoi.
g) bucura-te de viata; fii fericit . ! .