Saturday, October 9, 2010

Romania Raw Party


 Pe 1 septembrie s-a implinit 1 an de cand s-a format comunitatea online pentru dieta cruda : http://www.romaniaraw.ro/
Drept urmare evenimentul a trecut nesarbatorit, insa dupa cum se spune niciodata nu-i prea tarziu .
Daca iti doresti sa te alaturi petrecerii inscrie-te pe forum (http://www.romaniaraw.ro/a-trecut-1-an-t726-30.html) la sectia evenimente / "a trecut 1 an" .
Muna si Luna vor gati pentru noi pe saturate fiecare cotizand pentru cheltuieli 50 ron.


* Restaurantul Lunei : http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/
* mai multe detalii gasiti pe forum

Friday, October 1, 2010

Targ dedicat Zilei Internationale Raw Vegan (Hrana cruda)



Pe 10 octombrie 2010 s-a stabilit a fi  World Raw Food Day, Ziua Internationala a Hranei vii/crude (nu stiu cum s-o traduc exact). Mai multe detalii despre evenimentul international gasiti aici : http://www.worldrawfoodday.com/


In Romania :


Cand ?      Pe 10 octombrie 2010


Unde ??   la Rin Grand Hotel din Bucuresti, in sala de conferinte Amsterdam, Strada Vitan-Bârzeşti, nr 7D, et 13, Bucuresti.


Ce ??    "Vom aveam intre 10-12 expozanti, care vor oferi vizitatorilor o gama larga de produse diverse. De la electrocasnice de ultima generatie, carti de retete, miere bio, legume si fructe bio, tavite cu vlastari, uleiuri aromatice, si pana la delicatese raw vegan ambalate sau proaspat preparate. Vor avea loc degustari de produse cat si demonstratii ale electrocasnicelor. Pentru expozantii care considera ca ar avea produse care se pot incadra la categoria Raw Vegan Food, mai avem disponibile inca 2 standuri de 4 m2." (Ligia Pop)


** Mai multe detalii despre acest eveniment : http://ligiapop.com/2010/09/10/targ-dedicat-zilei-internationale-raw-vegan/

De ce să consumăm vlăstari (sprouts)

De ce să consumăm vlăstari (sprouts)
(extras din Sprouts the Miracle Food by Steve meyerowitz [1]/ The Sprouting Book by Ann Wigmore/ Institutul de Sănătate Hippocrate-Florida)
„Importantă nu este mâncarea din viața ta, ci viața din mâncarea ta ”

Semințele sunt o sursă minunată de vitamine, minerale, enzime și acizi grași esențiali și cu cel mai înalt grad conținut de proteine din tot regatul vegetalelor.
Când sămânța încolțește începe să dezvolte nutrienți pentru a asigura nutriția pentru planta matură.
Prin germinare se produc următoarele schimbări în sămânță :
1.      Nutrienții sunt simplificați : proteine în amino acizi, grăsimi în acizi grași esențiali, amidon în zaharuri etc. Toate aceste procese cresc valoarea nutrițională și îmbunătățesc totodată digestia și asimilarea . De aceea mai sunt considerate mâncăruri predigerate.
2.      Proteinele, vitaminele, enzimele, mineralele se multiplică de la 300 la 1200 % .
3.      În plantele verzi se dezvoltă clorofila .
4.      Acizii și toxinele care ar interacționa într-un mod normal cu digestia sunt reduși sau chiar eliminați .
5.      Cantitatea obținută se multiplică considerabil.(ex ș din 5 linguri de lucernă poți face aprox. 1 kg de plăntuțe).
PROTEINE : aceste vegetale în miniatură au un grad ridicat de proteine când sunt comparate cu vegetalele verzi (spanac, salată), dar au mai puține proteine decât năut, soia, linte încolțite.
MINERALE : după vegetalele marine, vlăstarii și germenii sunt cea mai bună sursă de minerale. Surse excelente de calciu, magneziu, fosfor (mai mult și decât peștele), tritium, seleniu, crom ș.a
IARBA DE GRÂU

·        ajută la creșterea numărului de celule roșii dIn sânge, scade tensiunea arterială .
·        stimulează tiroida, corectează obezitatea, indigestia etc.
·        Readuce alcalinitatea sângelui
·        Cum să-l consumi : Ann Wigmore sugerează consumarea unor cantități mici pe parcursul zilei, întodeauna pe stomacul gol. În general este suficient între 60-120 ml /zi .
În regimul său de vindecare A.Wigmore  sugera consumul a 60 ml de ¾ ori pe zi , cu o zi pauză.
·        Detoxifiant puternic al ficatului și protector al sângelui
·        Luptă cu tumorile și neutralizează toxinele
·        Ajută în cazul vindecării tăieturilor .
·        Bună sursă de vitamine B, E, C,, A
·        Sucul de iarbă de grâu uscat are la fel de mult calciu ca și laptele
·        17 amino acizi
·        Clorofila este cel mai important element din sucul de grâu verde
·        Readuce fertilitatea
·        Ajută la refacerea culorii părului
·        Neutralizează toxinele
·        Etc.

LUCERNĂ

·        Una dintre cele mai populare, nutriționale și delicioase semințe încolțite. Conține mari cantități de vitamina A, complexul B, vitamina C, viitamina E, vitamina K, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor , conținut mare de proteine, amino acizi esențiali și 8 enzime digestive, iar când este crescută ca vlăstari o sursă minunată de clorofilă.
·        Scade colesterolul din sânge, crește HDL și scade LDL .
·        Remediu pentru artrită, diabet, reumatism, ulcer
·        Agent estrogenic, poate reduce ccancerul de sân.

BROCCOLI
·        Vlăstarii de broccoli pentru sănptate, vitalitate și protecție anti-cancer.
·        Familia sa include varza chinezească, broccoli, kale, ridiche, muștar, conopidă, varză de brussel ș.a .
·        Consumul de germeni din cadrul acestei familii botanice este sursa cea mai bună de enzime anti-cancer. Ele sunt luate în seamă serios de Institutul Național de Cancer. Johns Hopkins a remarcat că germenii de broccoli au de 50 de ori mai mult efect anti-cancer decât planta matură.
·        Mii de oameni și-au refăcut imunitate prin această plantă simplă, însă foarte puternică.


HRIȘCĂ
·        Alergiile la grâu nu se regăsesc și la hrișcă .
·        Ajută circulației (conține „rutic acid” care are un efect puternic asupra arterelor și întregului sistem circulator), reprezintă suport imunitar, ajută detoxifierii (bioflavonoidele împreună cu vit.C ajută detoxifierii si sist.imunitar).
·        Conținut mare de nutrienți și vitamine : fier, calciu, fosfor, vitamina B-complex, vitamina E, cantități  mari de rutin și bioflavonoide .
·        Dau un gust delicios salatelor
·        Scapă corpul de colesterol (sursă de lecitină)
·        Sursă de lecitină
MAZĂRE VERDE
·        Prevenția cancerului și o sursă importantă de fibre
·        Deoarece boabele de mazăre fac parte din categoria leguminoaselor au un conținut ridicat de inhibitori de protează care previn virușii și toxinele care încurajează cancerul.
·        Controlează zaharul din sânge la diabetici.

LINTE, FASOLE MUNG, ADZUKI, NĂUT, MAZĂRE ROȘIE CHINEZEASCĂ
·        Cantități mari de fibre (ajută la scăderea colesterolului și în bolile de inimă)  - încolțite cresc cu 300% cantitatea de fibre.
·        Scad tensiunea arterială
·        Reglator al zaharurilor din sânge
·        Reglator al insulinei

TRIFOI
·        Cunoscut în rândul medicinei ca valoare nutritivă, tonică și purificator al sângelui.
·        Relaxarea nervilor
·        Calciu și magneziu
·        Expectorant
·        Remediu pentru eczeme, psoriazis și țesuturile canceroase
·        Ajută fertilității și echilibrează hormonal
·        Echilibrează balansul acid/alcalin din mediul uterului în favoarea concepției.
·        Crește energia, purifică sângele și îmbunătățește nervii slăbiți.

RIDICHE
·        Conținut ridicat vitamina A, B1, B6, C, acid folic si pantotenic, niacină, potasiu, fier,, fosfor.
·        La soare se fac verzi – clorofilă
·        Efect expectorant
·        Multe proprietăți ca vegetalele din familia cruciferelor
·        Curăță mucoasele din tractul respirator , bună în cazul răcelilor, bronșitelor, sinuzite, îmbunătățirea astmului
·        Curățire intestinală, eliminarea viermișorilor
·        Stimulează apetitul
·        Excelent nutrițional în perioada rece.
·        Diuretică , blândă cu vezica biliară și cu rinichii

FLOAREA SOARELUI
·        conținut ridicat de minerale și nutrienți
·        fosfor, calcium, excelent pentru oase, dinți, conținut de grăsimi și carbohidrați – tonică pentru țesuturile musculare și pentru sistemul nervos, potasiu,  magneziu,
·        Fier, cupru, iod, niacină (vitamina pielii),
·        30% proteine.
·        Conține 92 unități USP de Vitamina D, rar întâlnită în vegetale.
·        Tot spectrul de amino acizi
·        Considerate – hrană completă (Institul de Sănătate Hippocrate)
·        Tratament pentru malarie, inflamarea gâtului, răceli, probleme pulmonare, bronșite
·        Dureri reumatice, febră, mușcături de șarpe, tonic capilar




Lucernă – constructor al sângelui
Broccoli – anti-cancer
Hrișcă și salată – anti – ciumă
Fasolea mung – creșterea părului și unghiilor
Ceapă – eliminarea mucusului, încetinirea cancerului
Mazăre – rinichi și sănătatea prostatei
Fl.soarelui – bogată în minerale/nutrienți
Mix picant : trifoi, lucernă, ridiche – îmbunătățirea sistemului circulator


[1] În limba română : GERMENII mâncarea miraculoasă – Steve meyerowitz, editura BENEFICA, București 2009

Cum să crești singur iarba de grâu și alți vlăstari pe pământ

   ·         Se pot crește următorii vlăstari pe stratul de pământ : grâu, floarea soarelui, mazăre, hrișcă (în ordinea valorii nutriționale).

    1.  Pune la înmuiat semințele 8 – 12 ore (încearcă să folosești apă pură, dacă nu cea de la robinet este acceptabilă).
    2.   Încollțește semințele 1 – 2 zile, până când apare o codiță de aprox.1/2 cm (perioada diferă în funcție de udare, temperatură/zonă) .
A)     Udă semințele de 3 ori pe zi. Ex : când te trezești, după muncă, înainte de culcare.
     3.       Plantează semințele pe deasupra pământului .
          a)      Poți cumpăra sol de la magazinele de flori (eventual netratat chimic) sau îl poți lua din pădure de sub stratul de frunze. Solul este important mai mult pentru susținerea plăntuțelor decât pentru conținutul lui.
           b)      Într-o tăviță găurită (cât să se scurgă bine apa) pune aprox. 2 cm de pământ.
           c)       Acoperă pământul cu semințe. Încearcă pe cât posibil să nu se suprapună, poziționate una lângă alta .
     4.       Udă semințele de 2/3  ori pe zi : 1 dată din abundență, cât să curgă apă din tăvițe, iar în rest poți folosi și o sticlă cu apă cu un cap tip spray.
     5.       Acoperă semințele în timpul germinării (primele 3, 4 zile) pentru a-și păstra umezeala. Cu o foaie de hârtie stropită sau cu o altă tăviță (până când plăntuța ridică singură capacul)
     6.       În aprox. a 5-a zi descoperă tăvițele și lasă-le într-o zonă unde să aibă aprox. 2 h de lumină indirectă/zi.
     7.       În a 7 a sau a 10a zi (în funcție de plantă, sezon, iarna poate dura până la 14 zile) recoltează plăntuța :
             -          Recoltează toată tava în același timp, a doua recoltă va fi cu 50-70 % mai slab nutrițional.
          -          Timpul de recoltare al grâului ar fi când începe să se desprindă un al doilea fir din primul . Spre exemplu la floarea soarelui timpul indicat ar fi când apare un al doilea rând de frunzulițe.

Sfaturi utile : - circularea aerului este foarte importantă : deschide o fereastră în preajma plăntuței sau folosește un ventilator.
Se poate păstra o săptămână în frigider sau dacă se folosesc pungile speciale pentru păstrarea legumelor chiar și 14 zile.
Mai multe informații : http://www.hippocratesgreenhouse.com/

Ustensile necesare pentru perioada germinării :   









        1.       Un vas unde se lasă la înmuiat semințele.
        2.       Momentul germinării (semințele doar se udă, în rest stau fără apă):
A) un pahar găurit în care se lasă la scurs (poate fi așezat în altul mai lat pentru susținere) - vezi poza .
b) un borcan la gura căruia se leagă un tifon. Se udă semințele , după care se întoarce cu capul în jos, ușor înclinat, la aprox.45 grade.
c) o sită cu suprafață mai mare și plată care se lasă la scurs .
d) săculeț de încolțit care se agață pentru a se scurge apa (ideal dacă este foarte rar pentru semințele foarte mici).
Personal pentru mai multe semințe prefer sitele: ca în cazul grâului si floarea soarelui,  hrișcă ș.a , iar păhărelele găurite pentru semințe precum fasole mung, schinduf, linte.

          ·        Încolțirea semințelor

Grupa A : fasole adzuki, fasole mung, linte întreagă (roșie și verde), schinduf, năut (garbanzo), dovleac, floarea soarelui decojite, mei, quinoa, * alte boabe, nuci sau legume
Grupa B : lucernă, broccoli, trifoi, muștar, usturoi, ceapă, ridiche ș.a

Înmuiere : A : 24 h
           B : 12 h
Încolțire : A : a se  uda de 3 x /zi timp de 2 zile
                     B : a se uda de 3 x / zi timp de 3 zile
Înverzire : A : nu este nevoie
          B : 3-4 zile, a se  uda foarte bine de 3 x pe zi. Lăsate în lumină indirectă ; pot fi puse pe o tăviță , o sită sau un prosop .

     ·         Informațiile sunt o parte culese din cadrul cursurilor de la Institutul de Sănătate Hippocrate din Florida si o parte din proprie experienta.


          Mult succes la inverzit :)